Machinist

De sterkste machines onder controle

blokjes_donker
Als machinist heb je de grootste, sterkste en zwaarste machines in grond-, weg- en waterbouw (GWW) onder controle. Dat kan niet iedereen. Je moet dus goed weten waar je mee bezig bent en je machine volledig kennen en beheersen om de klus te op tijd te klaren. Maar ook veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt.

Je krijgt als machinist te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Teamwork en goed overleg zijn daarom belangrijk. Dit maakt je beroep extra afwisselend. Spreekt dit je aan? Kijk dan eens verder bij de opleidingen tot machinist.

Op het SOMA College leren we je alle kneepjes van het vak. Met praktijklessen op het grote buitenterrein, op simulatoren binnen, afgewisseld met theorielessen en werken in de praktijk. Je wordt opgeleid door docenten en instructeurs die zelf al jaren in de infra werken of hebben gewerkt. Je kunt kiezen voor een allround opleiding tot machinist mobiele werktuigen of tot machinist voor een specifiek mobielwerktuig (grondverzet, wegenbouw of hijswerk).

Diploma en doorgroei
Alle richtingen leiden op tot het mbo-diploma niveau 3. Na de BOL-opleiding Machinist GWW kun je via een verkort traject, in slechts 1 jaar de opleiding Uitvoerder Infra (niveau 4) volgen.

Machinist Grondverzet ■ BOL ■ 3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Wil je graag machinist worden op een groot mobiel werktuig? Maar kun je nog niet echt kiezen voor graafmachines, asfaltmachines, hijskranen of ander mobiel werktuig? Kies dan voor de allround basisopleiding Machinist Grondverzet. Dat geeft je alle ruimte en mogelijkheden en houdt het lekker afwisselend.

Omdat dit een BOL-opleiding is, ga je fulltime naar school. Je krijgt best wat theorie, maar je oefent ook veel. Eerst op de nieuwste computersimulatoren, later ook op echte machines. Na 3 jaar ben je allround machinist en kun je op veel verschillende plekken aan de slag.

Wil je verder leren, dan kun je aansluitend de opleiding Uitvoerder Infra (niveau 4) in 1 jaar afronden.

Machinist Grondverzet ■ BBL ■ 2/3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Als werken op een grondverzetmachine jouw droombaan is. Kies dan voor de opleiding Machinist Grondverzet. Een mooie opleiding waarin de praktijk centraal staat. Maar een goede machinist kan ook veilig en in teamverband werken.

Als machinist op een grondverzetmachine maak je bijvoorbeeld taluds voor bruggen of je graaft de bouwgrond af van een nieuw woonwijk. Dat leer je vooral in de praktijk bij je (erkende) leerbedrijf. Je werkt tijdens de opleiding dan ook bij een aannemer, grondverzetbedrijf of ander infrabedrijf.

Voor extra kennis, training en toetsen kom je ieder kwartaal, twee weken naar school. Zo leer je de machines door en door kennen en veilig in een bouwteam te werken.

Machinist Wegenbouw ■ BBL ■ 2/3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Wil je als machinist specialiseren in wegenbouw? Allerlei bijzondere machines leren bedienen, zoals walsen en asfaltmachines? Dan is de opleiding Machinist Wegenbouw iets voor jou.

Er zijn tal van machines betrokken bij het aanleggen van een nieuwe weg. Deze opleiding stoomt je klaar voor het zware werk. Je leert vooral in de praktijk, bij erkende wegenbouwers. Maar je krijgt ook te maken met veiligheid en samenwerken binnen projectteams.

Voor extra kennis, training en toetsen kom je ieder kwartaal, twee weken naar school. Zo leer je de machines door en door kennen en veilig in teamverband te werken.

Machinist Hijswerk ■ BBL ■ 2/3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Zware materialen op de bouwplaats verplaatsen met een mobiele kraan is verantwoordelijk werk. Het werk moet goed, veilig en snel gebeuren, zodat iedereen verder kan met zijn werk. Goed in teamverband kunnen werken is dus belangrijk. Past dat bij je? Dan is Machinist Hijswerk iets voor jou.

Je start met twee weken op school en daarna een praktijktraining van vier weken. Aansluitend doe je een TCVT-examen (Toezicht Certificering Verticaal Transport).

Daarna ga je als leerling machinist aan de slag bij je infra (erkend) leerbedrijf. Aan het eind van het eerste leerjaar ga je nog twee weken terug naar school. In het tweede leerjaar kom je steeds na elke tien weken in de praktijk, twee weken naar school voor lessen en toetsen.

Doorgroeimogelijkheden

blokjes_donker

Wil jij machinist worden op een professionele grondverzet- of wegenbouwmachine in de bedrijfstak infra? Het SOMA College biedt je verschillende opleidingsmogelijkheden.

De BOL-opleiding vereist minimaal een diploma vmbo-kaderberoepsgericht. BOL is de dagopleiding waarbij je fulltime naar school gaat en een aantal periodes stage loopt. De BBL-opleiding vereist minimaal een diploma vmbo-kaderberoepsgericht, maar in uitzonderlijke gevallen ben je ook toelaatbaar met een diploma vmbo-basisberoepsgericht. Bij BBL ligt het accent op leren en werken in de praktijk bij een erkend leerbedrijf. Alle richtingen leiden op tot het mbo-diploma niveau 3. Na de BOL machinistenopleiding is het mogelijk om via een verkort traject van slechts 1 jaar de opleiding Kaderfunctionaris te volgen.

Bij elke opleiding krijg je in de praktijk te maken met mensen die graag met jou samenwerken. Van collega’s, uitvoerders en opdrachtgevers tot omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard verkeersdeelnemers. Daarom leer je ook samenwerken en overleggen. Dit maakt jouw beroep afwisselend en spannend.

BBL Machinisten opzet

BOL Machinisten opzet

10 Redenen om voor het SOMA College te kiezen

blokjes_donker

Het is dé infra vakopleiding van Nederland
Je diploma is veel waard bij werkgevers
Veel aandacht door kleinschaligheid
Hoge doorstroom- en slagingspercentages
Veel stage- en leerwerkplaatsen
Moderne schoolfaciliteiten en machines
Veel structuur en intensieve begeleiding
Je leert zoveel mogelijk in de praktijk
Samen leren met gemotiveerde mede-deelnemers
Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein

Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk
Postbus 332
3840 AH Harderwijk
T (0341) - 499 100
E info@soma-college.nl

soma_logo