De eerstejaars monteurs hebben de afgelopen weken voor het vak elektro een mooie opdracht uitgevoerd. Ze hebben in duo’s een spijkermotor gemaakt. Door deze praktijkopdracht uit te voeren leren de deelnemers de basiswerking van een startmotor en dynamo.

De deelnemers moeten met spijkers en koperdraad een elektromotor bouwen, die, nadat er spanning opgezet wordt, gaat ronddraaien door de magnetische werking (zelfinductie). Als afsluiting van de opdracht hebben de deelnemers de zelf gebouwde motoren gedemonstreerd, waarbij er beoordeeld werd op toerental en constructie.

De derde prijs winnaars zijn hebben als prijs wat gadgets ontvangen van BIA (Komatsu). De deelnemers met de tweede prijs wonnen een precisie schroevendraaier setje.

Derde prijs tweede prijs

De eerste prijswinnaars haalden weliswaar niet het hoogste toerental, maar hadden wel een heel goed en degelijk ontwerp. Zij gingen ervandoor met een schaalmodel van een Komatsu graafmachine, beschikbaar gesteld door BIA, en een Wirtgen asfaltfrees, beschikbaar gesteld door Wirtgen Nederland.

eerste prijs