Focus jij je graag op het beste resultaat, wil je werken met de nieuwste technieken en lijkt het je mooi om aan de basis van veel bijzondere bouw- en infraprojecten te staan? Dan is de opleiding Landmeter iets voor jou!

Interessant, afwisselend werk met steeds verschillende projecten en een grote verantwoordelijkheid? Je werkt straks bij een architectenbureau, ingenieursbureau, grote of kleine aannemers, een infrabedrijf, het Kadaster of de overheid: de gemeente of provincie. Dat is de baan van een landmeter!

Bekijk richtingen

Download onze opleidingsbrochure

Download

Check hier de opleidingsvideo Landmeetkunde

Is de opleiding Landmeten iets voor jou?

Kijk hier hoe de opleiding tot Landmeter in elkaar zit, en maak vast kennis met de mensen en studenten van het SOMA College.

``De afwisseling is zo fijn! Buiten werken op die grote projecten en ook binnen achter de pc, ik ben blij dat verschillende dingen die ik mooi vind samenkomen in mijn opleiding!``

Jeffrey volgt de opleiding

Landmeetkunde

Middenkaderfunctionaris Landmeetkunde

Hoe ziet je werk er uit

Als landmeter ben je betrokken bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van steeds verschillende grote of kleine projecten. Een landmeter is verantwoordelijk voor de juiste meetgegevens, de maatvoering, het in- en uitzetten. En het op- en inmeten van terreinen en oppervlaktes van gebouwen en parkeerplaatsen en andere projecten. Al deze aspecten leer je tijdens onze mbo niveau 4 opleiding.

Achter de computer zorgt de landmeter vervolgens voor het digitale naslagwerk van de gemaakte projecten. Het bijzondere van landmeten is dus de combinatie van binnen en buiten werken: de metingen die je buiten gedaan hebt, zal je daarna op kantoor achter je bureau ook uittekenen en verwerken. Voor een landmeter is het ook belangrijk dat je goed met mensen omgaat: je hebt te maken met allerlei verschillende partijen, vakmensen en omwonenden tijdens een project. Landmeten is teamwork waarbij jij grote verantwoordelijkheid hebt.

Uitdaging

Jij kunt die uitdaging en verantwoordelijkheid zeker aan! Op het SOMA College tijdens je opleiding én tijdens je stages leer jij de juiste skills die je nodig hebt. Zowel de technische vaardigheden als het samenwerken. Alles wat je mee moet brengen om deze veelzijdige functie goed te kunnen vervullen leer je tijdens de opleiding Landmeter. Je hebt er geen aparte cursus voor nodig, bij de mbo opleiding leer jij wat je nodig hebt.

Opleiding
De opleiding bij het SOMA College kenmerkt zich door alle kenmerken van Landmeten die aan bod komen. Denk dan aan bouw, infrastructuur, kadaster en overheid. Al deze kenmerken komen veelvuldig aanbod in de opleiding en je maakt kennis met meerdere projecten in verschillende sectoren.

Welke skills ga je ontwikkelen?

vakmanschap

vakmanschap

theorie en praktijk

theorie en praktijk

samenwerken

samenwerken

techniek specialist

techniek specialist

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

4 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

5 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein: op de campus kan je door de week overnachten

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel stage- en leerwerkplaatsen

8 Veel structuur en intensieve begeleiding

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Veel aandacht door kleinschaligheid van de school

Leren en werken tegelijkertijd

Tijdens je opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. Je hebt je eigen leermeester die je begeleid bij het dagelijks werk. Daarnaast kom je gemiddeld één dag in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Tijdens deze lessen ga je onder begeleiding van ervaren vakdocenten je kennis en ervaring verder uitbreiden.

Praktijk op school

Een opleiding volgen aan het SOMA College betekent dus echt leren in de praktijk. Omdat er op school veel verschillende praktijk mogelijkheden zijn, kun je wat je leert meteen praktisch toepassen. Uniek aan het SOMA College is dat wij op school werken aan echte praktijksituaties. Onze bijzondere praktijk locatie en (landmeet)apparatuur zijn speciaal voor jou ingericht!

Informatie over deze opleiding

Vooropleidingseisen

Je wordt toegelaten tot de opleiding met een diploma vmbo GL, TL of KL, een mbo-diploma op minimaal niveau 2 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of van 3 naar 4 vwo.

In sommige gevallen is er een vrijstellingsregeling. Informeer bij de opleiding wat in jouw geval en jouw ervaring van toepassing zou zijn.

Diploma en doorgroei

De opleiding tot Middenkaderfunctionaris Landmeetkunde leidt op voor het mbo-diploma niveau 4. Je kunt hiermee goed doorstromen naar het hbo.

Bijzondere combinatie

Op school leer je de meest moderne IT-toepassingen en andere apparatuur te gebruiken zoals Total Station en GPS. Maar ook drone mapping en scannen komen aan bod.

Landmeter is een uniek beroep waar je in de buitenlucht werkt voor de meest mooie en bijzondere infraprojecten en tegelijkertijd ook veel werkt met computers, moderne apparatuur en IT.

Vragen over de opleiding Landmeetkunde?

Hieronder vind je veel gestelde vragen over de opleiding.

1. Hoe lang duurt de opleiding Landmeten?
De opleiding tot Landmeetkundige duurt drie jaar. Het is echter, in uitzonderlijke gevallen, mogelijk om op basis van relevante werkervaring en/of vooropleiding vrijstelling te krijgen op onderwijstijd, waardoor je de opleiding versneld kunt doorlopen. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Geef dit dan aan tijdens het intake gesprek en dan zal er samen gekeken worden naar de mogelijkheden.
2. Wat zijn de toelatingseisen?
Je wordt toegelaten tot de opleiding met een diploma vmbo GL, TL of KL, een mbo-diploma op minimaal niveau 2 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of van 3 naar 4 vwo.
3. Hoe kan ik een stagebedrijf vinden?
Via www.stagemarkt.nl vind je erkende leerbedrijven bij jou in de regio. Voor de opleiding Landmeetkunde werk je bij je leerbedrijf en kom je en dag in de week naar school voor aanvullende lessen en praktijk.
4. Is er wel vraag naar mensen met een diploma Middenkaderfunctionaris Landmeetkunde?
Ja zeker! Er is grote vraag naar landmeetkundigen en als vakspecialist heb je een grote kans op een baan. Zo kun je vaak direct aan de slag bij het Kadaster, bouw- en infrabedrijven, ingenieursbureaus, architectenbureaus, de overheid, de gemeente of bij Rijkswaterstaat.
5. Waarin verschilt SOMA College van andere scholen die deze opleiding aanbieden?
Het SOMA College biedt uitsluitend opleidingen in de infra. Het is de vakschool voor de sector. Op school zijn alle praktijk situaties te oefenen en leren. Al het denkbare materiaal en materieel is aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar de foto's op de site, deze zijn allemaal op school genomen.

SOMA College in cijfers

Hierom kies je voor het SOMA College.

13 hectare oefenterrein
1100 studenten
90 medewerkers
40 moderne machines