Als machinist grondverzet heb je de grootste, sterkste en zwaarste machines in grond-, weg- en waterbouw (GWW) onder controle. Daar hoort een goede opleiding bij. Je moet weten waar je mee bezig bent en je machine volledig kennen en beheersen om de klus op tijd te klaren. Dat vraagt heel wat technische vaardigheden. Daarnaast moet je veilig en duurzaam kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Een heel afwisselende baan!

Meer info


Meer info over de open dag

Lees meer

Check de opleidingsvideo machinist hier!

Is de opleiding machinist iets voor jou?

Kijk hier hoe de opleiding Machinist in elkaar zit, en maak vast kennis met de mensen en studenten van het SOMA College.

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

4 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

5 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein: op de campus kan je door de week overnachten

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel stage- en leerwerkplaatsen

8 Veel structuur en intensieve begeleiding

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Veel aandacht door kleinschaligheid van de school

``Ik had niet de juiste vooropleiding, maar doordat ik nu eerst Vakman GWW op niveau 2 doe kan ik straks toch Machinist worden. Daar heb ik altijd van gedroomd: de hele dag op de kraan is het mooiste dat er is!``

Vincent volgt de opleiding

Vakman GWW

Machinist in de grond-, weg- en waterbouw

hoe ziet het werk er uit

Als machinist rijd je altijd vroeg naar je werk. Met behulp van werktekeningen  en in overleg met de uitvoerder en de grondwerker ga je aan de slag om terreinen bouw- en woonrijp te maken. Je bent bezig een geluidswal aan te leggen, of een cunet voor een weg te graven.

Als machinist in de wegenbouw werk je samen met je balkman en je collega machinisten op de wals of de asfaltspreider. Aan welk project je ook werkt, als machinist houd je goed in de gaten of je nog op schema ligt en overlegt met de uitvoerder wanneer dingen anders lopen dan je verwacht.

Soms zitten machinisten op hun kraan weken achter elkaar op eenzelfde project, maar het kan ook elke dag anders zijn. Kortom, de dagen zijn afwisselend en aan het einde van de dag heb je echt iets gemaakt!

Welke skills ga je ontwikkelen?

Techniek

Techniek

Vakmanschap

Vakmanschap

Praktisch

Praktisch

Veilig werken

Veilig werken

Vakken op school

Op school krijg je algemene vakken zoals wiskunde en rekenen. Dit zorgt ervoor dat jij als kraanmachinist goed weet hoe je de berekeningen die horen bij het werk kunt uitvoeren. Om goed met de grondwerker en uitvoerder te communiceren krijg je tijdens de opleiding machinist ook Nederlands en communicatie. Verder zorgen we dat jij je in de maatschappij kan redden, door hieraan aandacht te besteden bij Loopbaan en Burgerschap.

Praktijklessen

Je krijgt tijdens opleiding in Harderwijk les op de simulator en machines om de praktische  handelingen goed te kunnen oefenen. Dat kan je natuurlijk niet zonder te weten wat en hoe je iets moet graven of asfalteren. Daarom krijg je voorbereidende lessen die er voor zorgen dat je precies weet hoe je als kraanmachinist iets moet inmeten en uitzetten en hoe je het werk aanpakt. Ook leer je de machine onderhouden.

Informatie over deze opleiding

Vooropleidingseisen

Voor de Machinist Grondverzet opleiding heb je een diploma op ten minste vmbo kader niveau nodig. Voor alle info over toelating klik je hier.

Heb je vmbo basis en wil je toch machinist worden? Dan kan dat kan via het traject Vakman GWW met interesse tot machinist. Klik naar het overzicht van de opleiding Machinist om er meer over te lezen.

Diploma en doorgroei

De opleiding tot Machinist (BBL of BOL) leidt op voor het mbo-diploma niveau 3. Je kunt daarna eventueel verder leren op niveau 4. Bijvoorbeeld Uitvoerder Bouw en Infra of Landmeter. Als je een niveau 4 opleiding hebt afgerond kan je doorstromen naar het hbo.

Vragen over de opleiding Machinist?

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de opleiding Machinist.

1. Hoe kan ik een stageplaats vinden?
Stageplekken zijn voor machinisten over het algemeen goed te vinden. Kijk op www.stagemarkt.nl voor stagebedrijven bij jou in de buurt.
2. Kan ik mij aanmelden voor meerdere opleidingen?
Ja dit kan, maar vraag jezelf af of je dat echt wilt. We vragen je om een eerste keuze aan ons door te geven. Voor die keuze zal je worden uitgenodigd voor de kennismakingsdag/intake.
3. Wat zijn de toelatingseisen?
Je moet een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht, een mbo niveau 2 diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo hebben.
4. Wat betekent BPV?
BPV is beroepspraktijkvorming, zo noemen we in het mbo de stages. Jij gaat je BPV dus doen door stage te lopen bij een aannemings- of infrabedrijf.
5. Moet ik een T-rijbewijs hebben voordat ik kan beginnen met de opleiding?
Om met de machine op de openbare weg te mogen rijden heb je een T-rijbewijs nodig. Veel leerbedrijven verwachten dat je het T-rijbewijs (bijna) in bezit hebt als je met je beroepspraktijkvorming (stage) begint. Houd hier rekening mee. Kijk zelf goed welke mogelijkheden er voor jou zijn om het T-rijbewijs zo snel mogelijk zelf te halen. Het SOMA College biedt in het avondprogramma ook een cursus voor het T-rijbewijs aan. Deze cursus valt buiten het reguliere lesprogramma, je moet het T-rijbewijs zelf betalen.
6. Ik heb vmbo basis gedaan maar is dat voldoende om toch machinist worden?
Als je een diploma vmbo-basisberoepsgericht hebt, en je wilt ook machinist worden, dan kun je een 4-jarig opleidingstraject volgen. Je start dan met opleiding vakman GWW niveau 2. Als je de opleiding GWW niveau 2 hebt afgerond, kun je doorstromen naar de BBL-opleiding machinist grondverzet niveau 3. Die je versneld kunt doorlopen. Je behaalt uiteindelijk dus 2 mbo diploma’s.

SOMA College in cijfers

Hierom kies je voor het SOMA College.

13 hectare oefenterrein
1100 studenten
135 kamers op de campus
40 moderne machines