Infra opleidingen: Machinist

De sterkste machines onder controle

blokjes_donker

Als machinist heb je de grootste, sterkste en zwaarste machines in grond-, weg- en waterbouw (GWW) onder controle. Je moet goed weten waar je mee bezig bent en je machine volledig kennen en beheersen om de klus op tijd te klaren. Dat vraagt dus heel wat technische vaardigheden. Daarnaast moet je veilig kunnen werken op een terrein waar van alles gebeurt. Ook teamwork en goed overleg is erg belangrijk. Je krijgt als machinist namelijk te maken met collega’s, uitvoerders, opdrachtgevers, omwonenden, voorbijgangers, politie en uiteraard ook verkeersdeelnemers. Dit maakt je beroep extra afwisselend.

Spreekt dit je aan? Dan zit je bij het SOMA College op de goede plek! Hier leer je alle kneepjes van het vak. Zo krijg je praktijklessen op het buitenterrein of op de simulatoren binnen. Ook doe je veel praktijkervaring op door werken in de praktijk. Naast praktijk krijg je ook theorielessen. Daarnaast krijg je uiteraard ook vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Je kunt kiezen tussen een BOL-opleiding of een BBL-opleiding. Je wordt daarbij opgeleid door docenten en instructeurs die zelf al jaren in de infra werken of hebben gewerkt.

Toelatingseisen
Om deel te nemen aan de Machinist Grondverzet opleiding heb je een diploma op ten minste vmbo kader niveau nodig (kijk hier voor de vooropleidingseisen). Heb je vmbo basis en wil je toch machinist worden? Dan kan dat via het versnelde traject Vakman GWW met interesse tot machinist.

Diploma en doorgroei
Zowel de BOL als ook de BBL leiden op tot het mbo-diploma niveau 3 voor machinist grondverzet. Na de machinistenopleiding is het mogelijk om via een verkort traject de opleiding Kaderfunctionaris te volgen.

Machinist Grondverzet ■ BOL ■ 3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Wil je graag machinist worden op een groot mobiel werktuig? Maar wil je nog niet gelijk op één specifieke machine aan de slag? Kies dan voor de allround basisopleiding Machinist Grondverzet. Dat geeft je alle ruimte en mogelijkheden en houdt het lekker afwisselend. Omdat dit een BOL-opleiding is, ga je fulltime naar school.

lees meer

Je krijgt best wat theorie, maar je oefent ook veel. Eerst op de nieuwste computersimulatoren, later ook op echte machines. Daarnaast ga je ook een aantal periodes stage lopen om praktijkervaring op te doen. In de eerste twee jaar leer je alles over zowel de grondverzetmachines als ook de wegenbouwmachines. Deze kennen geen geheimen meer voor jou. In het derde jaar kies je een uitstroomrichting. Na 3 jaar ben je allround machinist en kun je op veel verschillende plekken aan de slag.

Machinist Grondverzet ■ BBL ■ 2/3 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Weet jij al dat je later op de wiellaadschop of juist de hydraulische graafmachine wil werken en ga je het liefst gelijk in de praktijk aan de slag? Kies dan voor de BBL opleiding Machinist Grondverzet. Hierbij kies je bij de start van de opleiding al één specifieke machine waar je op wilt werken en ga je al gelijk aan de slag bij een erkend leerbedrijf.

lees meer

Als machinist op een grondverzetmachine ga je aan de slag bij een aannemer, grondverzetbedrijf of ander infrabedrijf. Je maakt bijvoorbeeld taluds voor bruggen of je graaft de bouwgrond af van een nieuwe woonwijk. Maar daarnaast leer je ook hoe je als goede machinist veilig en in teamverband kunt werken.

Voor extra kennis, training en toetsen kom je vier keer per jaar, twee weken naar school. Zo leer je de machines door en door kennen.

Machinist Grondverzet ■ BBL ■ 3 jaar ■ mbo 3 ■ locatie Deltion

blokjes_donker
Wil je graag machinist worden op een groot mobiel werktuig en gelijk in de praktijk aan de slag? Wil je daarbij in Zwolle studeren? Kies dan voor de BBL opleiding Machinist Grondverzet locatie Deltion. Hierbij combineer je werken en leren. Je leert de praktijk bij een erkend leerbedrijf en de theorie krijg je op school. 

lees meer

Als machinist op een grondverzetmachine ga je aan de slag bij een aannemer, grondverzetbedrijf of ander infrabedrijf. Je graaft bijvoorbeeld sleuven voor kabels of leidingen of je graaft de bouwgrond af van een nieuwe woonwijk. Maar daarnaast leer je ook hoe je als machinist veilig alleen of in teamverband kunt werken.

Bij je leerbedrijf doe je praktijkervaring op en leer je alle kneepjes van het vak. Daarnaast kom je één dag in de week naar school voor theorielessen om je kennis uit te breiden. De lessen worden gegeven op het Deltion College in Zwolle door ervaren vakdocenten van SOMA.

Vakman GWW met interesse tot Machinist ■ BBL ■ 4 jaar ■ mbo 2 -> mbo 3

blokjes_donker
Heb je vmbo basis gedaan maar wil je toch machinist worden? Dan kan dat via deze route! Je start in onze mbo niveau 2 Vakman GWW opleiding. Deze opleiding duurt twee jaar. Je komt daarbij in een speciale klas te zitten, de schakelklas. Naast de reguliere vakken voor de Vakman GWW opleiding…

lees meer

…krijg je in deze klas ook aanvullende vakken. Dit om je goed voor te bereiden op het beroep als machinist. Hierdoor kun je, na het behalen van je Vakman GWW diploma, doorstromen naar de BBL Machinist Grondverzet opleiding. Deze kun je vervolgens versneld doorlopen (twee jaar in plaats van drie jaar). Na vier jaar verlaat je dan het SOMA College als volwaardig Machinist Grondverzet. Daarnaast heb je ook nog eens een diploma Vakman GWW op zak! Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een plek in de schakelklas, meld je dan aan voor: Vakman GWW met interesse tot machinist.

Let op: De schakelklas is iets intensiever dan de reguliere opleiding Vakman GWW en in deze klas hebben we maar beperkt plek. Om deze reden zal er voor deze klas een selectie worden gemaakt. Tijdens de verplichte intake activiteiten zal er gekeken worden of jij geschikt bent voor de schakelklas, of dat het beter is voor jou om te starten in de reguliere Vakman GWW opleiding (hiermee kun je uiteindelijk ook machinist worden, maar de route kan wat langer duren). Meer informatie over de selectieprocedure vind je bij intake activiteiten onder het kopje Vakman GWW met interesse tot machinist. 

Bekijk de 10 redenen

Om voor het SOMA College te kiezen

blokjes_donker

– Het is dé infra vakopleiding van Nederland
– Je diploma is veel waard bij werkgevers
– Veel aandacht door kleinschaligheid
– Hoge doorstroom- en slagingspercentages
– Veel stage- en leerwerkplaatsen

– Moderne schoolfaciliteiten en machines
– Veel structuur en intensieve begeleiding
– Je leert zoveel mogelijk in de praktijk
– Samen leren met gemotiveerde mede-deelnemers
– Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein

Maak kennis met...

Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk
Postbus 332
3840 AH Harderwijk
T (0341) - 499 100
E info@soma-college.nl

soma_logo