Infra opleidingen: Opperman bestratingen/Straatmaker

Draag je steentje bij aan nieuwe infraprojecten

blokjes_donker

Werk je graag buiten met je handen aan iets dat jarenlang blijft liggen en dagelijks wordt gebruikt? Kun je goed zelfstandig werken en houd je van afwisseling? Draag dan je steentje bij aan nieuwe infraprojecten en volg de opleiding tot opperman bestratingen of ga direct voor straatmaker!

Zonder opperman bestratingen en straatmakers komen we nergens in Nederland. Overal worden wegen, opritten, stoepen, woonerven en rotondes aangelegd of vernieuwd. Het is zwaar werk, dat nauwkeurig moet worden uitgevoerd en waarbij je ook vaak op drukke locaties werkt.

Op het SOMA College leren we je alles over het vak van straatmaker. Je wisselt je werk in de praktijk af met school. Op school krijg je zowel theorielessen als ook praktijklessen. Deze wisselen elkaar goed af en wat je in de theorie leert, kun je tijdens de praktijklessen gelijk oefenen. Zo krijg je vakken als werk voorbereiden en werkuitvoeren. Ook leer je hoe je in een goede houding werkt en hoe je een werkterrein moet inrichten. Daarnaast krijg je uiteraard ook Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Terug op het werk kun je het geleerde direct in praktijk brengen. Je wordt opgeleid door docenten die zelf al jaren in de infra werken of hebben gewerkt.

Toelatingseisen
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot opperman bestratingen of straatmaker, heb je voldoende vooropleiding nodig.

Diploma en doorgroei
De opleiding tot opperman bestrating (BBL) leidt op voor het mbo-diploma niveau 2. Je kunt daarna doorgroeien tot straatmaker (BBL) op mbo-diploma niveau 3. Je kunt natuurlijk ook direct starten met de opleiding tot straatmaker als je de vereiste vooropleiding hebt.

Opperman Bestratingen ■ BBL ■ 2 jaar ■ mbo 2

blokjes_donker
Wil je graag opperman bestratingen worden? Dan begint jouw opleiding hier. Als opperman bestratingen werk je onder toezicht en begeleiding van een ervaren straatmaker of voorman.

lees meer

Jij zorgt ervoor dat de straatmaker goed kan opschieten met het straatwerk. Je helpt bij het voorbereiden van de bestratingswerkzaamheden, bereid de baan of het zandbed voor, helpt bij het bestraten en het afwerken van het straatwerk. Ook zorg je dat er gezond, veilig en volgens de milieuvoorschriften kan worden gewerkt.

Tijdens de opleiding ben je in dienst bij een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt 2 jaar. Dit kan korter als blijkt dat je bepaalde onderdelen al beheerst. Elk schooljaar kom je in totaal 16 blokweken, 2 dagen per week naar het SOMA College. Deze blokweken zijn zoveel mogelijk in de winterperiode ingepland. In de overige weken ben je aan het werk bij je infrabedrijf.

Straatmaker ■ BBL ■ 2 jaar ■ mbo 3

blokjes_donker
Bouw je graag mee aan infraprojecten en werk je graag met je handen? Werk je lekker zelfstandig, buiten in een klein team? Ben je sterk en kun je lang nauwkeurig werken. Dan is straatmaker misschien iets voor jou.

lees meer

Als straatmaker richt je zelfstandig je werkterrein in en controleer je de fundering van de verharding en maak je het zandbed vlak. Je stelt kabels en leidingen veilig. Het straatwerk wordt gelegd in allerlei patronen. Dat kan met de hand of mechanisch. Ook stel je banden en kolken en voer je reparaties uit. Na het straten wordt de verharding ingeveegd en afgetrild. Je krijgt daarbij hulp van een opperman bestrating. Die helpt bij de voorbereiding en afronding van de werkzaamheden, zodat jij snel, goed en veilig meters kan maken. Vaak werk je onder leiding van een voorman samen in een ploeg van meerdere straatmakers en oppermannen.

Tijdens de opleiding ben je in dienst bij een erkend leerbedrijf. De opleiding duurt 2 jaar. Dit kan korter als blijkt dat je bepaalde onderdelen al beheerst. Elk schooljaar kom je in totaal 16 blokweken, 2 dagen per week naar het SOMA College. Deze blokweken zijn zoveel mogelijk in de winterperiode ingepland. In de overige weken ben je aan het werk bij je infrabedrijf.

Bekijk de 10 redenen

Om voor het SOMA College te kiezen

blokjes_donker

– Het is dé infra vakopleiding van Nederland
– Je diploma is veel waard bij werkgevers
– Veel aandacht door kleinschaligheid
– Hoge doorstroom- en slagingspercentages
– Veel stage- en leerwerkplaatsen

– Moderne schoolfaciliteiten en machines
– Veel structuur en intensieve begeleiding
– Je leert zoveel mogelijk in de praktijk
– Samen leren met gemotiveerde mede-deelnemers
– Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein

Maak kennis met...

Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk
Postbus 332
3840 AH Harderwijk
T (0341) - 499 100
E info@soma-college.nl

soma_logo