In de infrasector wordt gewerkt met peperdure en hightech machines. Het is belangrijk dat die altijd blijven werken, zodat projecten op tijd klaar zijn. Hoe jij dat voor elkaar krijgt? Dat leer je tijdens de opleiding allround technicus mobiele werktuigen op het SOMA College!

Nieuw is de 4-jarige BOL opleiding Technisch specialist, lees snel verder voor meer info!

Bekijk richtingen

Download onze opleidingsbrochure

Download

Check de opleidingsvideo voor technicus hier!

Is een opleiding voor mobiele werktuigen iets voor jou?

Kijk hier hoe de opleiding in elkaar zit, en maak vast kennis met de mensen en studenten van het SOMA College.

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

4 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

5 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein: op de campus kan je door de week overnachten

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel stage- en leerwerkplaatsen

8 Veel structuur en intensieve begeleiding

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Veel aandacht door kleinschaligheid van de school

``Ik sleutel in mijn vrije tijd al graag, ik wil altijd precies weten hoe het zit en vind het mooi om een opleiding te doen die me écht interesseert!``

Bryan volgt de opleiding

Een uitdagende functie als Technicus/Technisch specialist Mobiele Werktuigen

dit ga je leren

Een technicus werkt zowel binnen het bedrijf als buiten op locatie. Dat betekent dat je zelfstandig moet kunnen werken en goed kunnen samenwerken met collega’s. We leren je daarnaast om initiatief te nemen en flexibel te zijn en ook verantwoordelijkheid
te nemen. Tijdens je opleiding helpen we je natuurlijk om deze vaardigheden goed onder de knie te krijgen. Ze zijn net zo belangrijk als de technische dingen!

En natuurlijk leiden we je op voor de toekomst. De nieuwste aandrijftechnieken en alles wat wat er bij ‘zero emissie’ komt kijken leer je op het SOMA College. Denk aan waterstof-, elektrische of hybride motoren.

Welke skills ga je ontwikkelen?

Techniek

Techniek

Vakmanschap

Vakmanschap

Praktisch

Praktisch

Eindbaas

Eindbaas

Vakken op school

Je opleiding is opgebouwd uit praktijkgerichte opdrachten, projecten en casussen die ondersteund worden door theorie over o.a. hydrauliek, elektro en machinekennis. Je gaat tijdens je opleiding écht aan het werk, een groot deel van je opleiding ben je bezig op de werkvloer via stages of in de werkplaats op school.

In het eerste deel van de opleiding wordt de basis gelegd voor het vak. Je leert hoe de machines zijn opgebouwd en hoe ze onderhouden en gerepareerd moeten worden. Verderop in de opleiding gaan we de verdieping in en leer
je hoe je diagnose kunt stellen, en hoe je een modificatie of inspectie moet uitvoeren. Je wordt opgeleid door docenten die zelf  jaren in de infra werken of hebben gewerkt.

Na de opleiding

Na de opleiding tot technicus mobiele werktuigen kun je  verder leren en je specialiseren tot technisch specialist. Hierbij leer je hoe je ingewikkelde storingen kunt oplossen en hoe je een werkplaats moet runnen.

Informatie over deze opleiding

Vooropleidingseisen

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot allround tecnnicus mobiele werktuigen heb je een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht nodig, een mbo niveau 2 diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo.

Voor de nieuwe opleiding BOL niveau 4 Technisch specialist heb je een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht nodig of een mbo niveau 2 of 3 diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 of 4 naar 5 havo of vwo. Maar let op: vanwege de inhoud van deze opleiding adviseren we je met een diploma vmbo kader of overgangsbewijs havo/vwo 3 naar 4 eerst de niveau 3 Allround technicus opleiding te volgen.

De kopopleiding Technicus opleiding is alleen toegankelijk voor studenten met een allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen diploma.

Diploma en doorgroei

De opleiding tot allround monteur mobiele werktuigen (BBL of BOL) leidt op voor het mbo-diploma niveau 3.

Je kunt daarna verder specialiseren tot technicus mobiele werktuigen (BBL) waarmee je een mbo-diploma niveau 4 behaald.

Na het behalen van de technicus opleiding kun je doorstromen naar een HBO opleiding.

Studenten die de nieuwe niveau 4 BOL opleiding tot Technicus afronden kunnen daarna ook verder leren op het HBO als ze dat willen.

Vragen over de opleiding technicus of technisch specialist mobiele werktuigen?

Hieronder vind je veel gestelde vragen over de opleidingen voor technicus/technisch specialist grondverzetmachines.

1. Waarom is SOMA College anders dan andere techniek opleidingen?
Op het SOMA College leer je alles over het werk aan aan de meest voorkomende mobiele werktuigen die worden gebruikt bij het aanleggen van allerlei bouw en infra projecten: wegen, dijken, kanalen en bruggen enz.
2. Hoe kan ik een stageplaats vinden?
Stageplekken zijn voor onze technici over het algemeen goed te vinden. Kijk op www.stagemarkt.nl voor stagebedrijven bij jou in de buurt.
3. Wat betekent BPV?
BPV is beroepspraktijkvorming, zo noemen we in het mbo de stages. Jij gaat je BPV dus doen door stage te lopen bij een aannemings- of infrabedrijf.
4. Is het lastig om een baan te vinden als ik mijn diploma heb behaald?
Nee! Vrijwel iedereen die afstudeert bij het SOMA College heeft bij de diplomering direct een baan.
5. Ik woon ver van Harderwijk, hoe kan ik dan toch een opleiding volgen bij het SOMA College?
Het SOMA College heeft een campus op het terrein, hier kun je onder begeleiding door de week wonen. Samen met je klasgenoten. Kijk op de pagina van de campus voor meer informatie.

SOMA College in cijfers

Hierom kies je voor het SOMA College.

1100 studenten
135 kamers op de campus
40 moderne machines
7 grote practicum lokalen

SOMA College is aangesloten bij Tim: het landelijk netwerk en kenniscentrum voor mobiele technologie & innovatie. Binnen Tim werken scholen samen om aan de innovatiebehoefte van de branche te kunnen voldoen. De  opleidingen sluiten hierdoor nog beter aan op de praktijk. Check voor meer informatie de site van Tim.