Als uitvoerder bouw en infra ben je betrokken bij uitvoeren van de bouw en het onderhoud van mooie infrawerken, zoals (vaar)wegen, bruggen en tunnels. Je bent bij elke stap in het bouwproces betrokken en hebt met veel verschillende mensen en onderdelen van het project te maken.

We zijn gestart met een gloednieuw doorstroom traject, lees snel verder voor meer informatie!

Bekijk richtingen

Download onze opleidingsbrochure

Download

Check de opleidingsvideo uitvoerder!

Is de opleiding Middenkader Uitvoerder bouw/infra iets voor jou?

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

4 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

5 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein: op de campus kan je door de week overnachten

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel stage- en leerwerkplaatsen

8 Veel structuur en intensieve begeleiding

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Veel aandacht door kleinschaligheid van de school

“Ik heb eerst de machinistenopleiding gedaan en ben zo enthousiast over de infra dat ik graag meer wilde!”

Max volgt de opleiding

Uitvoerder bouw/infra

Hoe ziet het werk er uit

Een uitvoerder geeft leiding aan projecten in de grond-, weg- en waterbouw en bepaalt hoe er gewerkt wordt. Als uitvoerder stuur je teams aan en zorg je dat het werk veilig, goed en op tijd afgerond wordt. Dat is een hele verantwoordelijkheid en erg mooi om te doen. Bovendien moet je als dat nodig is als uitvoerder ook gewoon de mouwen opstropen en volop meewerken.

Om dit te kunnen doen leer je op het SOMA College alle kneepjes van het vak. Je leert planningen te maken en hoe je de projectadministratie bijhoudt. Als uitvoerder ben je veel in overleg, je stelt werkmethoden vast, geeft toolboxmeetings en controleert de werkzaamheden. Alles wat je nodig hebt komt tijdens je opleiding aan bod.

Welke skills ga je ontwikkelen?

Techniek

Techniek

Vakmanschap

Vakmanschap

Praktisch

Praktisch

Samenwerken

Samenwerken

Tijdens de opleiding

Als je kiest voor de vierjarige BBL opleiding begin je praktisch, eerst ga je ervaring in de infra opdoen! Je begint op niveau 3 in de opleiding Allround Vakman GWW voor de praktische start. Je gaat gelijk aan het werk en doet zo veel ervaring op.
Daarna ga je in het tweede jaar meer werken aan het ‘leidinggeven’ en leer je hoe je als voorman moet fungeren.
Je voert verschillende onderwijs-opdrachten uit en bouwt zo een mooi portfolio op.

Na het tweede jaar behaal je het allround Vakman GWW diploma en stroom je door naar de uitvoerdersopleiding. Je begint daar als assistent uitvoerder en leert in twee jaar om zelfstandig bouwwerken en projecten te begeleiden.

We helpen jou op weg
Tijdens de opleiding leer je de juiste dingen om het voortouw te gaan nemen op een project, je krijgt dus vakken als communicatie en leidinggeven. Je leert over het motiveren van teams en goed samenwerken.

Ook zijn er de verschillende theorie- en praktijkvakken. Denk aan: riolering, wegenbouw, 3D tekenen, landmeetkunde, mechanica, bestekken, plannen en begroten en wiskunde. Op school wordt tijdens de (praktijk)lessen een theoretische en praktische basis gelegd.

Daarnaast ga je aan de slag met projecten. Tijdens de BPV doe  je veel ervaring op en kun je jezelf verder ontwikkelen.

Praktijk op school

Een opleiding volgen aan het SOMA College betekent dus echt leren in de praktijk. Omdat er op school veel verschillende praktijk mogelijkheden zijn, kun je wat je leert meteen praktisch toepassen.

Informatie over deze opleiding

Vooropleidingseisen

Voor de nieuwe doorstroom opleiding kan je worden toegelaten met een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht, een mbo 2 diploma, bijvoorbeeld het diploma Vakman GWW.

Voor de kopopleiding Middenkader Uitvoerder bouw/infra BOL of BBL wordt toegelaten als je al een mbo diploma niveau 3 hebt gehaald. Bijvoorbeeld Machinist, Allround vakman GWW of Straatmaker. Let op: deze opleiding moet je hebben behaald op het SOMA College.

Uitvoerder BOL – als kopopleiding

Deze opleiding kies je als je op het SOMA College een opleiding op niveau 3 hebt afgerond. Je kunt de uitvoerdersopleiding via de BOL in 1 jaar voltooien. In het laatste jaar van de niveau 3 opleiding krijg je meer informatie over de opleiding. Er is een intake procedure om te bepalen of je voldoende ervaring hebt opgedaan om in te kunnen stromen.

Uitvoerder BBL – als kopopleiding

Als je kiest voor de 2 jarige Uitvoerder BBL opleiding dan kom je 1 dag in de week naar school. De rest van de week werk je bij je erkend leerbedrijf. Je hebt daar je eigen leermeester die jou in het dagelijks werk begeleid. Op school krijg je 1 dag per week theorie maar ook praktijklessen. Stages en leerwerkplekken bij jou in de buurt vind je op www.stagemarkt.nl.

Opnieuw naar school?

Dat kan! Als je intussen een paar jaar in de branche werkt kun je overwegen om toch nog je niveau 4 diploma te gaan halen. Stuur dan een bericht met je telefoonnummer naar info@soma-college.nl. Je wordt dan teruggebeld door de coördinator van de Uitvoerdersopleiding.

Doorstromen?

Als je twijfelt of je de juiste vooropleiding hebt, neem dan contact op met SOMA College via de decaan of je Studieloopbaanbegeleider. Zij kunnen je helpen om te bekijken wat in jouw geval en jouw ervaring van toepassing zou zijn.

Verder studeren

De opleiding tot Uitvoerder bouw/infra leidt op voor het mbo-diploma niveau 4. Hiermee kun je goed doorstromen naar het HBO.

Vragen over de opleiding Middenkader Uitvoerder bouw/infra?

Hieronder vind je veel gestelde vragen over deze opleiding Uitvoerder.

1. Wat is het verschil tussen de doorstroom en de kopopleiding?
De nieuwe doorstroom opleiding is voor studenten die na het vmbo een leidinggevende baan in de infra zoeken. Via niveau 3 Allround vakman ga je ervaring opdoen en na 2 jaar stroom je door in niveau 4 Uitvoerder bouw/infra. De kopopleiding BOL of BBL kun je volgen als je al een SOMA College opleiding op niveau 3 hebt afgerond en wilt doorstromen naar een mbo niveau 4 opleiding.
2. Hoe kan ik een stageplaats vinden?
Via www.stagemarkt.nl vind je erkende leerbedrijven bij jou in de regio. Voor de doorstroom opleiding begin je met een Allround vakman stage.
3. Waarin verschilt SOMA College van andere scholen die deze opleiding aanbieden?
Het SOMA College biedt uitsluitend opleidingen in de infra. Het is de vakschool voor de sector. Op school zijn alle praktijk situaties te oefenen en leren. Al het denkbare materiaal en materieel is aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar de foto's op de site, deze zijn allemaal op school genomen.
4. Is het lastig om een baan te vinden als ik mijn diploma heb behaald?
Nee! Vrijwel iedereen die afstudeert bij het SOMA College heeft bij de diplomering direct een baan.

SOMA College in cijfers

Hierom kies jij voor het SOMA College.

13 hectare oefenterrein
1100 studenten
90 medewerkers
40 moderne machines