Rioleringen aanleggen, meebouwen aan nieuwe wegen, grondkeringen maken. Als vakman in de grond-, weg- en waterbouw is je werk echt elke dag anders. Je bent lekker buiten aan de slag op de bouwplaats of in het verkeer. Je voert het benodigde grondwerk uit zoals bermen afwerken, cunetten en taluds maken, en sloten en sleuven graven voor grote infrastructurele werken. Dat alles leer je tijdens de opleiding vakman GWW.

Nieuw vanaf 2022 is een mooi doorstroom traject van Allround Vakman GWW naar Uitvoerder Bouw/Infra. Lees snel verder!

Bekijk richtingen

Download onze opleidingsbrochure

Download

Check de opleidingsvideo Vakman GWW hier!

Is een opleiding voor (allround) vakman GWW iets voor jou?

Kijk hier hoe de opleiding voor vakman in elkaar zit, en maak vast kennis met de mensen en studenten van het SOMA College.

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

4 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

5 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein: op de campus kan je door de week overnachten

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel stage- en leerwerkplaatsen

8 Veel structuur en intensieve begeleiding

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Veel aandacht door kleinschaligheid van de school

“Ik vind dit een gave opleiding, want ik werk en verdien geld terwijl ik leer. En ik heb ook nog eens echt gezellige collega's en ik werk veel buiten!”

Stan volgt de opleiding

Vakman GWW

Wil jij Vakman GWW worden?

Is deze opleiding iets voor jou?

De vakman in de GWW is een doorzetter en harde werker. Het werkveld verandert snel, dit beroep ook. Je gaat steeds meer met machines werken, fysieke belasting moet zo minimaal mogelijk zijn. Je bent voortdurend  bezig met het vernieuwen of onderhouden van infrawerkzaamheden in en onder het straatbeeld.

De allround vakman zorgt samen met het team elke dag dat het in de omgeving weer een beetje mooier en veiliger wordt. De Allround vakman is vaak de rechterhand van de uitvoerder. Je organiseert het werk en bent een voorman in het team. Je neemt de leiding en zorgt dat iedereen zijn werk goed kan uitvoeren. Een belangrijke taak waar je op school én tijdens je stage alle benodigde skills voor leert.

Welke skills ga je ontwikkelen?

Techniek

Techniek

Vakmanschap

Vakmanschap

Praktisch

Praktisch

Veilig werken

Veilig werken

Werken en leren

Tijdens deze BBL-opleidingen werk je bij je leerbedrijf. Per schooljaar kom je gedurende een aantal weken 2 aaneengesloten dagen naar school in Harderwijk. Dat kan zijn op maandag en dinsdag of donderdag en vrijdag. Gemiddeld gaat het om zestien weken per  schooljaar.

Vakken op school

Op onze school krijg je net zo veel theorie- als praktijkvakken. Dit om je goed voor te bereiden op jouw toekomstige werkzaamheden.
De praktijk is ondersteunend aan de theorievakken, zodat het leren voor jou beter aansluit. Alle vakken staan zoveel als mogelijk in het teken van het beroep.

Informatie over deze opleiding

Vooropleidingseisen

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding Vakman GWW heb je een vmbo-diploma, tenminste niveau basisberoepsgericht of een entreediploma (mbo1) nodig.

Voor Allround Vakman heb je het diploma Vakman GWW , of een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht nodig.

Diploma en doorgroei

De opleiding tot Vakman GWW leidt op voor het mbo-diploma niveau 2. Je kunt daarna doorstromen Allround Vakman op niveau 3, of zelfs tot BBL Machinist op niveau 3. Kijk voor meer info op de opleidingspagina voor Machinist voor het speciale opleidingstraject.

Doorstromen kan ook als Uitvoerder Bouw/Infra of als Landmeter, dit zijn beide niveau 4 opleidingen. Omdat de Vakman opleiding zo’n mooie brede vakopleiding is, biedt het jou veel kansen. Het is dé perfecte, stevige basis voor diverse infra opleidingen.

Vragen over de opleiding (Allround) Vakman GWW?

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze opleiding.

1. Hoe kan ik een stageplaats vinden bij een erkend leerbedrijf?
Kijk op www.stagemarkt.nl voor een passend én erkend leerbedrijf bij jou in de buurt.
2. Waardoor verschilt het SOMA College van andere opleidingen?
Het SOMA College heeft alleen maar opleidingen in de infra. Op school zijn alle praktijk situaties te oefenen en leren. Al het denkbare materiaal en materieel is aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar de foto's op de site, deze zijn allemaal op school genomen.
3. Wat zijn de toelatingseisen?
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot Vakman GWW heb je vmbo-diploma, tenminste niveau basisberoepsgericht of een entreediploma (mbo1) nodig. Voor Allround Vakman moet je het Vakman diploma hebben behaald of een vmbo-diploma, tenminste niveau kaderberoepsgericht
4. Klopt het dat ik via de Vakman GWW opleiding kan doorstromen naar BBL Machinist?
Ja dat klopt, als je een diploma vmbo-basisberoepsgericht hebt, dan kun je via een 4-jarig opleidingstraject Machinist worden. Je start dan met opleiding vakman GWW niveau 2. Als je de opleiding GWW niveau 2 hebt afgerond, kun je doorstromen naar de BBL-opleiding machinist grondverzet niveau 3. Die je versneld kunt doorlopen. Je behaalt uiteindelijk dus 2 mooie mbo diploma’s. Bij het online aanmelden via onze website kies je de mogelijkheid ‘Vakman GWW met interesse tot machinist’.
5. Ik woon ver van Harderwijk, kan ik toch een opleiding volgen op het SOMA College?
Ja, want het SOMA College heeft een campus op het terrein, hier kun je onder begeleiding door de week wonen. Samen met je klasgenoten. Kijk op de pagina van de campus voor meer informatie.

SOMA College in cijfers

Hierom kies jij voor het SOMA College.

13 hectare oefenterrein
1100 studenten
135 kamers op de campus
40 moderne machines