In Nederland ligt een groot netwerk van wegen en het is belangrijk dat deze wegen goed, vakkundig en duurzaam worden aangelegd en onderhouden. Hier zijn veel goed opgeleide vakmensen voor nodig.

Op het SOMA College kun je kiezen uit twee mooie BBL- opleidingen in de wegenbouw. Asfaltafwerker op niveau 2 en Machinist Wegenbouw op niveau 3.
Als je eerst Asfaltafwerker hebt gedaan kan je de Machinist Wegenbouw versneld doorlopen.

Meer info

Download onze opleidingsbrochure

Download

Om voor het SOMA College te kiezen.

1 Het is dé infra vakopleiding van Nederland

2 Je diploma is veel waard bij werkgevers

3 Veel aandacht door kleinschaligheid

4 Hoge doorstroom- en slagingspercentages

5 Veel stage- en leerwerkplaatsen

6 Moderne schoolfaciliteiten en machines

7 Veel structuur en intensieve begeleiding

8 Je leert zoveel mogelijk in de praktijk

9 Samen leren met gemotiveerde mede-studenten

10 Eigen verblijfsfaciliteiten op het terrein

``Wegenbouw is geweldig! Je hebt aan het eind van de dag echt iets gemaakt. En werken met machines is natuurlijk altijd mooi.``

Bart volgt de opleiding

Asfaltafwerker en Machinist Wegenbouw

Welke skills ga je ontwikkelen?

Techniek

Techniek

Vakmanschap

Vakmanschap

Praktisch

Praktisch

Veilig werken

Veilig werken

Goede basis

Je opleiding is opgebouwd uit praktijkgerichte opdrachten, projecten en levensechte casussen. Tijdens de praktijkopdrachten leer je steeds dingen uit verschillende vakgebieden en krijg je daaraan ondersteunende trainingen en lessen. Je werkt altijd samen en praktijkgericht aan levensechte opdrachten die door de benodigde theorie worden ondersteund.

Opleiding in de praktijk

Tijdens je opleiding werk je bij een leerbedrijf en kom je 4 keer per jaar voor 2 weken naar school in Harderwijk naar school voor praktijkgerichte theorielessen.

Informatie over deze opleiding

Vooropleiding

Voor de opleiding mbo 2 Asfaltafwerker heb je een diploma vmbo basisberoepsgericht nodig.

Voor de Machinist Grondverzet of Wegenbouw opleiding heb je een diploma op ten minste vmbo kader niveau nodig. Als je eerst de opleiding Asfaltafwerker hebt gevolgd kun je de Machinist Wegenbouw versneld doorlopen.

Voor alle info over toelating klik je hier.

Stageplekken

Om je BBL-opleiding te volgen heb je een erkend leerbedrijf nodig. Via de site Stagemarkt.nl vind je een bedrijf bij jou in de buurt.

Je kunt ook bij een asfalt of infra bedrijf dat je kent in jouw omgeving een stage regelen. Leerbedrijven moeten een erkenning van het SBB hebben, deze erkenning is eenvoudig aan te vragen, klik hier voor informatie.

Vragen over deze opleiding?

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze opleiding.

1. Hoe vaak moet ik naar school als ik een BBL-opleiding volg?
Als je in Harderwijk een BBL opleiding volgt dan is het programma ongeveer zo dat je per periode, 2 weken voor praktijk- en theorielessen naar school komt. Om een idee te krijgen kan je naar de jaarplanning kijken van dit schooljaar dat op onze website staat. Als je BBL volgt bij Deltion in Zwolle dan loop je 4 dagen stage en kom je 1 dag per week naar school voor theorielessen. Praktijk doe je alleen op het leerbedrijf.
2. Is er een minimum leeftijd voor de opleidingen?
Het SOMA College heeft in het algemeen geen minimumleeftijd. Wel wordt gekeken of de opleiding (op dit moment) bij je past. Als je een BBL-opleiding wilt doen en je moet in het eerste leerjaar nog 16 jaar worden, dan is het wel goed om dit van tevoren te bespreken met je werkgever. Het kan bij je leerbedrijf namelijk wel invloed hebben op het werk dat je mag uitvoeren.
3. Ik woon ver van Harderwijk, hoe kan ik dan toch een opleiding volgen aan het SOMA College?
Het SOMA College heeft een campus op het terrein, hier kun je onder begeleiding door de week wonen. Samen met je klasgenoten. Kijk op de pagina van de campus voor meer informatie.

Soma in cijfers

Hierom kies je voor het SOMA College.

13 hectare oefenterrein
900 studenten
135 kamers op de campus
40 moderne machines