Kosten

Aan het volgen van een opleiding zijn kosten verbonden. De kosten voor BOL en BBL zijn anders. Hieronder lees je alles over de kosten.

Download onze opleidingsbrochure

Download

Kosten voor BOL

Studenten jonger dan 18 jaar

Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. Vanaf 1 januari 2017 krijgen minderjarige mbo’ers een studentenreisproduct. Voor sommige opleidingen is er de mogelijkheid dubbele kinderbijslag aan te vragen bij extra kosten voor een uitwonend kind. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het SVB, www.svb.nl.

Studenten van 18 jaar en ouder

Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is en voltijds mbo volgt, moet voor dat schooljaar lesgeld betalen. De regelingen rondom het lesgeld zijn wettelijk vastgelegd. De hoogte van het bedrag wordt jaarlijks door het ministerie van OC&W vastgesteld. Het lesgeld wordt geïnd door de DUO. Naast de kosten voor het lesgeld, worden er overige kosten in rekening gebracht.

Studiefinanciering

BOL-studenten van 18 jaar en ouder hebben recht op studiefinanciering. Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet aangevraagd worden.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van de DUO—IB-groep: www.ib-groep.nl

Kosten voor BBL

Als uw zoon of dochter een BBL-opleiding volgt en bij aanvang van het schooljaar 18 jaar of ouder is, moet er cursusgeld worden betaald.

De regelingen rondom het lesgeld zijn wettelijk vastgelegd. De hoogte van het bedrag wordt jaarlijks door het ministerie van OC&W vastgesteld. Voor BBL-studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn vindt u het bedrag van het cursusgeld in het kostenoverzicht hieronder. Wanneer een student een BBL-opleiding op het SOMA College start, ontvangt u van ons een factuur. Naast de kosten voor het cursusgeld, worden er overige kosten in rekening gebracht, ook deze staan in het overzicht.

Als uw zoon of dochter een BBL-opleiding gaat volgen dan ontvangt u twee formulieren:

  • derde machtiging cursusgeld
  • overeenkomst campus BBL

Met deze formulieren wordt geregeld wie de kosten van de BBL-opleiding in het schooljaar betaalt, omdat bij BBL-opleidingen het leerbedrijf vaak bepaalde kosten van de opleiding voor zijn rekening neemt. Stuur deze formulieren voor aanvang van het nieuwe schooljaar op naar het SOMA College.

Praktijktrainingen

Naast het cursusgeld, worden er variabele kosten voor de praktijktrainingen van de BBL-opleidingen in rekening gebracht bij het leerbedrijf.

Regelingen MBO Studentenfonds 

Het doel van het studentenfonds is om te voorkomen dat studenten vanwege financiële redenen of gezondheidsredenen afzien van het (ver)volgen van een opleiding of afzien van deelname aan organisaties of studentenraden die ten goede komen aan het mbo. Deze studenten krijgen met de komst van het mbo-studentenfonds recht op een financiële ondersteuning van de school.

Lees hier meer informatie over de regelingen

Laptop verplicht

Veel lesstof op het SOMA College wordt digitaal behandeld. Daarom heb je voor je opleiding een laptop nodig. Let op: SOMA College maakt gebruik van Windows 10 systemen, Apple en Chromebooks worden daardoor niet of onvoldoende ondersteund.

Bekijk hier de laptopspecificaties per opleiding

Kosten campus

Aan het verblijf op de campus zijn ook kosten verbonden. Meer informatie over de campus is de vinden op de pagina over de campus.

Kosten indicatie voor de campus

Vind het antwoord in onze veelgestelde vragen!