Erkend leerbedrijf worden

Biedt een stage of leerwerkplaats aan en vind infra talent voor uw bedrijf

Studenten die een beroepsopleiding in het mbo volgen, leren hun vak zo veel mogelijk in de praktijk via stagelopen. In het mbo heet dit de Beroepspraktijkvorming, de BPV.

Met een stageplaats haalt u infra-talent in huis en draagt u bij aan het opleiden van vakspecialisten die onmisbaar zijn voor de toekomst van de infrabranche.

Bedrijven hebben goed opgeleide vakmensen nodig. Door samenwerking met het SOMA College, bijvoorbeeld als erkend leerbedrijf (BPV-bedrijf), ontmoet u nieuwe vakkrachten en helpt u uw huidige medewerkers bij hun ontwikkeling als vakman. Na hun opleiding blijven onze studenten vaak werken bij hun leerbedrijf. En daar plukt u de vruchten van!

Download onze opleidingsbrochure

Download

Aanmelden als leerbedrijf 

Om een stagiair aan te kunnen nemen moet uw bedrijf een erkend leerbedrijf zijn. Dit wordt voor mbo-studenten centraal geregeld via de SBB. Het aanvragen van een erkenning is eenvoudig. Bekijk de procedure hier om te zien welke stappen u neemt om een erkend leerbedrijf te worden.

Ook het uitbreiden van de erkenning gaat via de organisatie van SBB. Klik op de link hieronder en log in om de erkenning uit te breiden.

Klik hier om erkend leerbedrijf te worden

Subsidies en fondsen

Als erkend leerbedrijf komt u mogelijk in aanmerking voor één of meer subsidies en fondsen, dat is een mooie bijkomstigheid!

Informatie over aanvragen van subsidies

BOL of BBL-student in dienst

BBL-studenten zijn in dienst bij hun leerbedrijf en hebben een arbeidsovereenkomst. Zij werken in het bedrijf onder begeleiding van een leermeester en gaan een aantal weken per schooljaar naar school. Bij sommige opleidingen werken ze vier dagen per week en gaan 1 dag per week naar school.

BOL-studenten volgen dagonderwijs en zoeken elk studiejaar een passende BPV-plek bij bedrijven in hun regio. Een stageperiode duurt enkele weken tot enkele maanden.

BPV-begeleiding door
SOMA College

In het mbo noemen we stage de ‘beroepspraktijkvorming’. De praktijk is een heel belangrijk onderdeel van de opleiding. Alle studenten krijgen een persoonlijke BPV-begeleider toegewezen. De BPV-begeleider zal de student  tijdens BPV-periode meerdere keren op het leerbedrijf bezoeken. De BPV-begeleider is het directe aanspreekpunt voor zowel de student als de mensen van het leerbedrijf.

Waardering infrabranche

De SOMA-opleidingen worden goed gewaardeerd. Een vakdiploma van het SOMA College is van grote waarde bij werkgevers in de
infrabranche. Onze studenten geven hun opleiding gemiddeld het schoolcijfer 7,2. (Bron: JOB enquête.)

7,2

Schoolcijfer

Bijdrage van leerbedrijf  voor BBL-studenten

Bijzonder aan de opleiding op het SOMA College is dat BBL-studenten, ook als ze op school zijn, praktijklessen op machines volgen. Onze studenten hebben door de praktijklessen een unieke voorsprong en zijn daarom vaak gewilde werknemers. Het SOMA College heeft bovengemiddelde faciliteiten die de school extra aantrekkelijk maken voor studenten en bedrijven.

De goed ingerichte praktijklokalen, de oefenterreinen met de machines, de campus met woonbegeleiding en de locatie op het Bouw & Infrapark leiden tot een kostenniveau dat de reguliere bekostiging voor onderwijs vanuit het ministerie van OCW overschrijdt. Om dit alles mogelijk te maken betaalt het leerbedrijf jaarlijks een bijdrage (ongeacht de leeftijd van de BBL-student).

Let op! Zonder deze bijdrage kunnen wij uw werknemer alleen een beperkter programma aanbieden zonder praktijktraining. Vragen over deze regeling kunt u stellen bij de Opleidingsmanagers van het SOMA College.

Vind het antwoord in onze veelgestelde vragen!