Stagelopen / BPV

Lees hier meer over stageslopen tijdens je opleiding

In het mbo noemen we ‘stages’ en ‘stagelopen’ de beroepspraktijkvorming, kortweg BPV. De beroepspraktijk, het werkveld (het beroep) waar je voor wordt opgeleid, is het uitgangspunt van jouw leerproces.

Lees er hieronder meer over!

Download onze opleidingsbrochure

Download

Uitgangspunten van je BPV

De belangrijkste uitgangspunten voor de BPV op het SOMA College zijn:

  • Je doet ervaring op in het werkveld
  • Je past je schoolkennis direct toe in de praktijk
  • Je leert samenwerken met collega’s
  • Je ontdekt hoe bedrijven in elkaar zitten
  • Je ontwikkelt een positieve beroepshouding

Stageplek vinden

Het zoeken van een stage/BPV-plek regel je zelf. Bij de BOL-opleidingen hoor je in het eerste jaar vanzelf wat je wanneer moet doen.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf. Misschien heb je zelf al een bedrijf gevonden, maar een erkend leerbedrijf bij jou in de buurt vinden kan ook via www.stagemarkt.nl

Op die site vind je allerlei stages voor BBL en BOL bij jou in de regio. Voor andere interessante informatie over BPL kijk je op de site van SBB, de samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

BBL-opleidingen

Heb je gekozen voor een BBL opleiding? Dan ga je aan het begin van de opleiding al gelijk in de praktijk aan de slag. Het is daarom ook erg belangrijk dat je voor de start van de opleiding een erkend leerbedrijf hebt gevonden. Geef je leerbedrijf zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 1 juni aan ons door. Vul hiervoor dit formulier in en stuur het ingevuld per e-mail naar servicepunt@soma-college.nl

Welke skills ga je ontwikkelen?

Veilig werken

Veilig werken

Eindbaas!

Eindbaas!

Vakmanschap

Vakmanschap

Samenwerken

Samenwerken

BPV-begeleiding

De praktijk is een heel belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens jouw BPV-periode, ook in de BBL, blijf je student van het SOMA College. Om je ook in die periode goed te begeleiden krijg je een BPV-begeleider toegewezen. De BPV-begeleider zal je tijdens jouw BPV-periode meerdere keren bezoeken op het leerbedrijf. Het is jouw directe aanspreekpunt over je BPV.

Vanuit het leerbedrijf krijg je daarnaast ook een deskundig medewerker als praktijkbegeleider toegewezen, hij/zij is op de werkvloer je directe aanspreekpunt. Je BPV-begeleider houdt tijdens je opleiding nauw contact met zowel je praktijkbegeleider als ook je SLB’er.

Tijdens de stage

Tijdens je beroepspraktijkvorming werk je mee aan het dagelijks werk op je leerbedrijf en om er voor te zorgen dat je echt alle kneepjes van het vak leert werk je daar ook met een Trajectmap met opdrachten. In de Trajectmap zit alle informatie die jij, jouw docent, instructeur en leermeester nodig hebben om je goed te begeleiden. Zo weten we zeker dat alles aan bod komt en kan worden bijgehouden hoe jij je tijdens de stage ontwikkelt.

Informatie voor leerbedrijven

Meer informatie voor het bedrijfsleven en over de BPV voor leerbedrijven is hier te vinden op een speciale pagina. Lees bijvoorbeeld hoe u een erkend leerbedrijf kunt worden.

Vind het antwoord in onze veelgestelde vragen!